Kiusallista itsenäisyyspäivää!

5.12.2018 - 22:51 / Mvistila.


Karoliina Korhonen: Suomalaisten painajaisia 2 Lisää vähäsanaista vertaistukea (Atena)

Karoliina Korhonen: Suomalaisten painajaisia 2

Karoliina Korhonen: Suomalaisten painajaisia 2

Karoliina Korhosen yksikuvainen, alkuperäiskielellä englanninkielinen strippisarjakuva Finnish Nightmares syntyi vuonna 2015 ja tuli tunnetuksi ensin sosiaalisessa mediassa. Suosion myötä kuvat hiljaisesta suomalaismies Matista ovat kääntyneet myös suomen kielelle ja myyntilistojen kärjessä viihtyviksi kirjoiksi. Uusin teos, Suomalaisten painajaisia 2 Lisää vähäsanaista vertaistukea on ensimmäisen osan tavoin pieni lahjakirjamainen kokoelma.

Tällä kertaa Matti viettää kesää, matkustaa, shoppailee ja pitää tietysti kahvitauon. Painajaismaista on yleensä toisten ihmisten kohtaaminen, välillä myös suomalainen sää. Arkiset huomiot ovat samalla kuvausta hiljaisuuden arvostuksen kulttuurista. Samalla teos avaa sitä miten torjuvuutena näyttäytyvän välin pitäminen ei ole välinpitämättömyyttä, vaan hiljaista kohteliaisuutta.

Huumori on lempeää ja sopii hyvin monenlaisille ihmisille, joilla on jokin kytkös suomalaiseen kulttuuriin. Suomenkielisen version pääkohderyhmänä lienevät suomalaiset, jotka haluavat nauraa arkiselle itselleen ja sille, kun sosiaalisuus on välillä niin kovin kiusallista ja vaikeaa. Tämä lienee sarjakuvan kotimaisen suosion syy. Lukijasta riippuu, kokeeko Matin humoristisena liioitteluna vai nappiinsa osuvana kuvauksena.

Suomalaiseen kulttuuriin vasta tutustuville huomioista saattaa aueta paitsi hämmentyneet naurut, myös syvempää ymmärrystä hiljaisuuden merkityksistä. Tai vaan selityksiä sille, miksi ihmisiin on vaikea saada kontaktia.

Korhonen on ammatiltaan graafinen suunnittelija ja ammattitaito näkyy. Pallopäinen Matin hahmo on kuvattu muutamalla viivalla, mutta tarvittaessa ilmeikkäästi. Parhaimmillaan piirrostyyli on kuvissa, joissa on Matin lisäksi muitakin hahmoja tai samalla pelkistetyllä tyylillä kuvattua taustaa. Tekstaus on helppolukuista ja tehty kevyellä, sopivasti käsin kirjoitettua muistuttavalla fontilla. Visuaalisesti strippi heijastaa vahvasti ideaalia hyvästä suomalaisesta suunnittelusta: omaperäistä mutta minimalistista ja sellaisena kaunista ja tarkoituksenmukaista.

Arvio on julkaistu aiemmin Sarjainfo-lehdessä.

Kategoria: Sarjakuva-arviot.
Tagit: , , , , , , , ,



Kommentointi on suljettu.